WIJZE LES VAN GRAND PRIX RUITER BRETT PARBERY
De meeste mensen die mij kennen weten dat ik in 2015 en 2016 bijna twee jaar in Australië heb gewoond en gewerkt. Of als je me niet kent had je het misschien al op deze website gelezen of in de blog die ik schreef met 5 tips over werken in Australië met paarden.
Van die twee jaar, heb ik ruim een jaar bij Brett Parbery gewerkt, een Grand Prix ruiter die meerdere malen Australisch kampioen is geworden en ook twee keer heeft deelgenomen aan de WEG, in 2010 in Kentucky en in 2018 in Tryon, waar hij in Kentucky in de top 10 eindigde tijdens de Kür op Muziek met zijn paard Victory Salute.
Wanneer je daar werkzaam bent leer je natuurlijk ontzettend veel over paarden, dressuur en management. Maar daarnaast konden we ook uren aan tafel zitten en inspirerende gesprekken voeren over de topsport, mindset, carrière, dromen en doelen. Met open mond zat ik vaak te luisteren en als een spons absorbeerde ik alles wat er werd gezegd.
En de grootste les die ik hieruit heb meegenomen wil ik graag met jullie delen.
Het zijn de drie kernwaarden, of leidende principes, die bepalend zijn voor alles wat je doet met jouw paard. Of je dit nu hobbymatig als recreatieruiter doet, of de ambitie hebt om professioneel in de paarden te werken. Misschien voel jij je soms een beetje verloren, vraag je je af of je alles wel goed doet en hoe je jouw dromen ooit kan verwezenlijken? Dan kan het helpen om over deze drie kernwaarden na te denken, zodat je jouw eigen en unieke pad kan bewandelen.
(Ik schrijf de titels even op in het Engels, zoals ze zijn, omdat dit de kernwaarden beter weergeeft)
Intelligent Horsemanship
Deze kernwaarde gaat over het hebben van een fundamenteel begrip van je paard, en het is niet dressuur-specifiek. Horsemanship kennis is in elke discipline van belang.
Het gaat erom te leren zien wat jouw paard jou wil vertellen, goed te leren luisteren naar je paard, duidelijk te communiceren met je paard en te begrijpen waar je paard zich fysiek, maar nog belangrijker, mentaal bevindt. Begripvol zijn naar je paard toe, en de juiste tools kunnen inzetten om je paard hiermee te helpen.
Supportive Community
Dressuur kan een erg eenzame sport zijn. De uren die je besteed aan het trainen en verzorgen van jouw paard, vaak geïsoleerd, kan een grote uitdaging zijn.
Het is van vitaal belang om het juiste support systeem om je heen op te bouwen, met gelijkgestemde en ondersteunende mensen die er niet op uit zijn om anderen neer te halen, maar die geloven in jou en je daarin supporten. Denk hierbij ook aan je dierenarts, hoefsmid, gebitsverzorger en andere professionals die jou ondersteunen om jouw doelen te behalen.
Good Riding
En last but not least, goed rijden. Ja duh, hoor ik je zeggen.. Dat willen we allemaal wel natuurlijk! Dressuur (maar ook andere disciplines) moeten er gemakkelijk uitzien en plezierig zijn voor paard en ruiter. Hoe? Door te leren rijden en effectief te trainen, met gevoel, timing, balans en – belangrijker nog – door na te denken over en te analyseren hoe je rijdt. Ging er iets niet goed? Probeer na te gaan waardoor dit kwam, misschien was jouw hulp niet duidelijk, je houding niet optimaal of begreep je paard de opdracht niet.
Naarmate je vordert, zul je uiteindelijk steeds minder van het werk doen, terwijl je paard voor steeds meer zorgt.
Inspiratie
Hopelijk inspireert dit jou ook om deze drie pijlers nog eens goed na te lopen en te checken waar je zelf staat. Op welke van deze drie vlakken valt nog verbetering te halen? Waarschijnlijk kan je met alle drie de pijlers aan de slag, je bent immers nooit uitgeleerd en er is altijd ruimte voor verbetering. Meer weten? Brett leert je alles in zijn online training programma The Parbery Program. Laat je me weten hoe het gaat? Heel veel succes!