Werken in Australië met paarden? 5 tips!
Van januari 2015 tot en met oktober 2016 heb ik in Australië gewoond. Het grootste deel van deze tijd heb ik gewerkt op twee verschillende hippische bedrijven.
A dream come true! Maar ook heel spannend natuurlijk. Want de beslissing maken om te gaan is één, het daadwerkelijk uitvoeren is een tweede.
Regelmatig word ik door bekenden en onbekenden met dezelfde Australië-droom benaderd of ik meer informatie en tips kan geven. Want hoe kan je deze droom nu werkelijkheid laten worden? Er moet een hoop geregeld worden, denk maar aan een visa, onderdak en natuurlijk een baan. Er bestaan bedrijven die je in dit hele proces ondersteunen, maar daar hangt ook een prijskaartje aan. En met een beetje speurwerk kan je dit prima zelf, zoals ik ook heb gedaan.
Om jullie een goede start te geven, mijn 5 belangrijkste tips op een rijtje!
Tip 1: Visum
Een visum kan je eenvoudig online aanvragen op de website van de Australian Government. Let er goed op dat je een visum aanvraagt dat jou ook toestemming geeft om te werken in het land. Ben je tussen de 18 en 30 jaar oud? Dan is het Working Holiday visa (subclass 417) waarschijnlijk de beste optie. Met dit visum mag je maximaal 12 maanden in Australië verblijven en mag je ook werken tijdens je bezoek. Er is ook de mogelijkheid om dit visum te verlengen met nog 1 jaar, als je hebt voldaan aan de criteria. De kosten voor dit visum bedragen $ 485 AUD.
Tip 2: Bankrekening
Tijdens je verblijf in Australië is het absoluut aan te raden om een Australische bankrekening te openen. Hier kan jouw werkgever gemakkelijk salaris op storten en je kan eenvoudig in alle winkels betalen. Ik had zelf een bank- en spaarrekening geopend bij NAB (National Australia Bank). Om een rekening te openen kan je in het hele land een filiaal bezoeken van de door jou gekozen bank, je moet dan wat papierwerk invullen (vergeet je paspoort niet) en hierna kan je de rekening direct gebruiken. De meeste betaalpassen zijn ook direct een Credit Card, handig!
Tip 3: Find a job!
Als je graag wil werken in Australië zijn er twee opties. Je kan afreizen naar het land en daar ter plekke een baan zoeken, maar je kan dit ook al voor vertrek organiseren. Om een klein beetje zekerheid in te bouwen heb ik er zelf voor gekozen om in Nederland al op zoek te gaan naar een baan. Via YardandGroom.com heb ik vele vacatures gelezen en gesolliciteerd op de vacatures die mij het meest aanspraken. Je kan ook Gumtree proberen, dit lijkt op de Australische marktplaats.
Zorg dat jouw sollicitatie in correct Engels is geschreven en voeg wat foto’s toe van jezelf met paarden. Soms behoort een Skype gesprek ook tot de sollicitatieprocedure. Doe altijd een background check voor jouw werkgever. Heeft het een betrouwbare website, Facebookpagina of goede recensies? Google is je beste vriend!
Tip 4: Maak afspraken
Heb je een baan gevonden? Gefeliciteerd! Maak vooraf duidelijke afspraken over de gestelde voorwaarden, zoals het aantal werkdagen en natuurlijk ook salaris. Niet alle banen zijn betaald, let daar goed op! Het is zeker aan te raden om een betaalde job te zoeken, het leven in Australië is niet goedkoop en de salarissen van de Australiërs zijn hierop aangepast. Het is algemeen bekend dat het werken in de paarden nooit een vetpot is. Daarnaast bieden de meeste werkgevers ook onderdak en eventueel het gebruik van een auto. Dit kan je ook als salaris zien. Mijn salaris varieerde van $ 250 (bij aanvang) tot $ 500 per week plus accommodatie en een auto. Soms werd er ook voor ons gekookt, maar dit was niet standaard.
Tip 5: Verwacht niks en werk hard
Wil je werken met paarden, dan moet je bereid zijn om hard (heel hard) te werken! Werkweken van 40 uur bestaan niet. Bij mijn eerste werkgever werkte ik 6 dagen per week van 06.30 tot ongeveer 18.00. Hier had ik een willekeurige dag in de week vrij. Dat kon de ene week op dinsdag zijn en de week erna op zaterdag. Bij mijn tweede werkgever was dit iets beter geregeld en werkte ik elke week 5,5 dag, met standaard zaterdagmiddag en zondag vrij. Paarden hebben 24/7 verzorging nodig, dus ook als een paard midden in de nacht ziek is, moet jij paraat staan. Het welzijn van de paarden moet altijd jouw nummer 1 prioriteit zijn.
Zet hem op!
Heel veel succes met jouw Australië avontuur! Hopelijk heb ik jou met deze tips alvast een klein beetje op weg geholpen. Twijfel je nog of heb je vragen? Stuur mij dan een berichtje en dan ga ik mijn best doen om jou zo goed mogelijk te helpen. Want ik gun iedereen dit fantastische avontuur!